Uitgebreide productkennisScherpe prijzenVoor 15.00 uur besteld? Morgen al in huis

  • Door ons beperkte assortiment hebben wij uitgebreide productkennis!

Veilige naalden

Het is verplicht voor zorgmedewerkers in Nederland om te werken met veilige naalden. Dit is om infectieziekten te voorkomen. Door te werken met veilige naalden is het simpelweg niet meer mogelijk dat een zorgmedewerker zichzelf prikt vóór of na dat de patiënt is geprikt.

Vooral bij de spoedeisende hulp, ziekenhuizen en de GGD vinden prikincidenten plaats. Met name de incidenten die gebeuren bij dragers van hepatitis B, C en hiv zijn gevaarlijk omdat hier de kans dat een ziekte wordt overgedragen groter is. De meeste prikincidenten vinden plaats tijdens de zogenaamde ‘opruimfase’, dit is verleden tijd met veilige naalden en lancetten. Om de veiligheid en welzijn van uw medewerkers te garanderen bieden wij deze veilige naalden en lancetten aan.

Twee veilige naaldsystemen

Er zijn twee soorten systemen die zorgen voor veilige naalden. De eerste is dat je een beschermhulsje van de naald af haalt, na het injecteren schuif je een beschermkapje (die aan de naald vast zit) met slechts een simpele duimbeweging over de naald heen. Het is niet meer mogelijk om geprikt te worden en de naald kan veilig opgeruimd worden (deze methode is te zien op de afbeelding links). De andere methode werk door middel van een schietsysteem, de naald komt uit de unit en schiet direct weer terug. Welk systeem beter is hangt af van de situatie en de patiënt. Wat hiernaast ook belangrijk is, is het gedrag en de manier van het opbergen. Zorgmedewerkers moeten zorgvuldig omgaan met de veilige naalden en deze zullen direct na het gebruik (ook wanneer deze gedeactiveerd is) de naald weg gooien in een UN 3291 goedgekeurde naaldencontainer.

Waarom werken met veilige naalden?

  1. Reduceert prikincidenten tot wel 75 tot 90 procent.
  2. Creëert een veilige werkomgeving.
  3. Geeft inhoud aan goed werkgeverschap.
  4. Vermindert het risico op infecties.
  5. Vermindert angst en onzekerheid bij uw medewerkers.
  6. Vermindert personeelsuitval door uitval na een prikincident.
  7. Het is simpelweg wettelijk verplicht.
Ateria Safe ControlUnistick

Om de risico’s en gevolgen van prikincidenten te verminderen is het dus verstandig om veilige naalden aan te schaffen. Schroom niet om contact met ons op te nemen, wij geven u graag advies over onze veilige naalden voor uw onderneming. Wij zijn te bereiken via het volgende mailadres info@flynther.nl