Uitgebreide productkennisScherpe prijzenVoor 15.00 uur besteld? Morgen al in huis

  • Door ons beperkte assortiment hebben wij uitgebreide productkennis!

Diabetes, suikerziekte, is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. En ook reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline. Of het maakt helemaal geen insuline meer. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel.

Verschillende soorten diabetes

Diabetes heet ook wel suikerziekte. De meest voorkomende soort is diabetes type 2: negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Zij hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren daar ook niet meer goed op.

Er zijn ook mensen bij wie het afweersysteem de cellen vernielt die insuline aanmaken. Het afweersysteem vergist zich dus. Dan heb je diabetes type 1. Mensen met diabetes type 1 moeten elke dag bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Ze kunnen geen hap eten zonder te berekenen hoeveel insuline ervoor nodig is.

Meer informatie over diabetes? Bekijk deze link: Wat is diabetes?

Diabetes type 2


Vroeger heette diabetes type 2 ouderdomssuiker, maar ook jonge mensen kunnen het krijgen. Deze vorm van diabetes komt het meest voor. Er zijn verschillende manieren om diabetes type 2 te behandelen.

De behandeling van diabetes type 2 gebeurt met hulp van gezond eten, veel bewegen en vaak ook medicijnen voor bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol. En soms ook met insuline spuiten bij jezelf.

Vaak lopen mensen jarenlang ongemerkt rond met diabetes type 2. Want de klachten zijn niet zo duidelijk.

We weten dat dit de kans op diabetes type 2 vergroot:

  • weinig lichaamsbeweging
  • overgewicht
  • ongezond eten
  • roken
  • ouder worden
  • erfelijkheid

Maar bij een deel van de mensen met diabetes type 2 zijn de oorzaken nog onduidelijk. Daarom steunt het Diabetes Fonds veel onderzoek zodat we diabetes type 2 beter begrijpen.

Diabetes type 1


Als je diabetes type 1 krijgt, stopt je lichaam met insuline maken. Vanaf dat moment moeten mensen zelf insuline spuiten, of een pompje dragen. Diabetes type 1 is nog niet zomaar te genezen, maar daar zet het Diabetes Fonds zich wel flink voor in!

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem zich vergist. Normaal ruimt het afweersysteem alleen ziektes op. Maar bij sommige mensen vernielt het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken, in de alvleesklier. Dan heb je diabetes type 1. Zonder de stof insuline kun je niet leven, want die regelt je bloedsuiker.

We weten niet precies waardoor diabetes type 1 ontstaat. Het begint met aanleg voor diabetes type 1, ook zonder diabetes in de familie. Vervolgens raakt het afweersysteem uit evenwicht, waardoor het de cellen aanvalt die insuline maken. Misschien heeft het te maken met:

  • Gluten, dat zijn eiwitten in graan
  • Koemelk in flesvoeding voor baby’s
  • Een virus, zoals verkoudheid of buikgriep.

Om de oorzaken van diabetes type 1 te achterhalen, is onderzoek nodig. Want als we weten waar het vandaan komt, kunnen we diabetes voorkomen en beter behandelen.

Dit zijn onze producten: