Gratis verzending ✓ Voor 23.59 uur besteld, de volgende dag verzonden

Medische verpakkingen

Naaldencontainers
De eerste producten die Flynther leverde waren naaldencontainers. We hebben hier verschillende leveranciers voor gehad die producten levereden met wisselende kwaliteit. Na een periode van een klein jaar hebben we een leverancier gevonden die net als wij startte met zijn bedrijf en met wie we de afgelopen jaren samen zijn gegroeid. Het assortiment is door de jaren gegroeid en daarmee ook onze klanten kring.

Eén van de redenen om te starten met deze lijn naaldencontainers is geweest dat deze naaldencontainers rechthoekig zijn. Het voordeel hiervan is dat de producten efficiënter te stapelen zijn in de kartonnen boxen of vaten waarin ze worden verzameld.

Omdat gebruikte naalden een potentieel gevaar zijn wil je er alles aan doen om prikaccidenten te voorkomen. Het is daarom belangrijk dat de verpakkingen voldoen aan de geldende normen. De producten die wij voeren voldoen aan;

  • UN3291
  • ISO
  • NFX
  • BS

Onze naaldencontainers zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Hierdoor wordt de ecologische voetafdruk zo veel mogelijk beperkt.

Naaldencontainers worden door sommige bedrijven geleverd als een service product. Dit kan zijn in combinatie met voorgevulde spuiten of bijvoorbeeld producten die gelieerd zijn aan diabetes. Wij hebben zo verschillende klanten voor wie de we naaldencontainers leveren met hun bedrijfslogo, contact informatie en in de kleuren van het bedrijf. Zo kan je de naaldencontainer gebruiken als promotie/ communicatie middel.

Naaldencontainers

Verpakkingen voor oude medicijnen
Oude medicijnen vallen niet onder het kopje “Specifiek Ziekenhuis Afval”. Dus wanneer deze apart ingezameld worden kunnen deze in de regio worden verwerkt. Wij leveren al enkele jaren een box voor het inzamelen van oude medicijnen. Het is belangrijk dat medicijnen op de juiste manier worden weggegooid en ingezameld. Het moet voorkomen worden dat mensen hun oude medicijnen door de gootsteen spoelen. Ook al zijn het maar kleine hoeveelheden antibiotica de gevolgen kunnen groot zijn. Bijvoorbeeld doordat kleinere organismen in het oppervlakte water hierdoor resistentie opbouwen. Dus lever oude medicijnen in bij de milieustraat of bij de apotheek zodat deze afval stroom op de juiste manier kan worden verwerkt.

Verpakkingen ziekenhuisafval
Specifiek ziekenhuis afval wordt in verreweg de meest gevallen verzameld in plastic vaten. Maar dit is lang niet altijd nodig. Samen met Hoge School Windesheim in Zwolle hebben we in het Isala onderzoek gedaan naar het afval dat in deze vaten gaat. In de praktijk blijkt dat meer dan de helft van het afval dat in de vaten wordt gedaan hier helemaal niet in hoeft. Redenen hiervoor zijn;

  • Angst om het verkeerd te doen
  • Niet goed weten wat SZA is en wat niet
  • Geen alternatieve verpakking waarin het afval kan worden gedeponeerd



Onze kartonnen verpakkingen zijn prima geschikt om het meeste afval dat vrij komt in een ziekenhuis in te verzamelen. De voordelen zijn;

  • Lager aanschaf prijs verpakking
  • Goedkoper om af te voeren
  • Het gewicht is een kilo minder dus ook 1 kilo minder afval betalen
  • Een lagere Co2 uitstoot omdat de verpakking niet is gemaakt van plastic
  • Een lagere Co2 uitstoot omdat het afval in de regio kan worden verwerkt


Plastic vaten

Flynther levert ook al jaren de plastic ziekenhuisvaatje in 30L, 50L en 60L. Tijdens de corona pandemie hebben we via onze klanten veel GGD’s kunnen helpen met het leveren van deze verpakkingen. Naast de UN3291 gekeurde vaten leveren we ook zwarte non-UN gekeurde vaten die met name worden geleverd aan laboratoria waar bijvoorbeeld onderzoek gedaan wordt naar waterkwaliteit.

Specialistische producten
Voor een aantal ziekenhuizen leveren we nog speciale beenderenvaten

Risico houdend box 50l2

Naaldencontainer box voor het inzamelen van de volle naaldencontainers
Voor het inzamelen van de volle naaldencontainers bieden we kartonnen naaldenbeker boxen aan. De kartonnen naaldenbeker boxen zijn gemaakt van gerecycled karton en hebben het FSC en RESI keur. De tekst op de boxen is in het Nederlands en er wordt duidelijk aangegeven welke producten er wel en niet in mogen. Onze naaldencontainer box is door een plak strip eenvoudig af te sluiten als deze vol is. Dit maakt het sluiten makkelijker en zorgt ook voor een vlakke box, voordeel hiervan is dat de boxen goed stapelbaar zijn.

Lees hieronder het onderzoek van studenten van Hogeschool Windesheim Zwolle naar ziekenhuisafval:

“ALLES WORDT VERBRAND”

45% kostenbesparing voor het afvoeren van specifiek ziekenhuisafval. Dit is al mogelijk door alleen het noodzakelijke in het Specifiek Ziekenhuisafval te stoppen.

Specifiek ziekenhuisafval (SZA) is voor ziekenhuizen een dure vorm van afval. Uit een verkennend onderzoek binnen een afdeling van Isala en het Dermatologisch Centrum blijken hier zeker mogelijkheden te liggen tot besparingen. Uit deze twee case studies blijkt er vaak meer in het SZA te belanden dan strikt noodzakelijk; angst, onwetend-/onduidelijkheid en faciliteiten blijken grote oorzaken bij verpleegkundigen. Aanpassingen binnen het ziekenhuis geven kostenbesparingen oplopend tot 45%. Daarbovenop zijn er nog mogelijkheden in de keten voor meer besparingen.

In de gehele afvalketen is er veel angst voor het ziekenhuisafval, waardoor de wetgeving voor SZA nog strenger wordt toegepast in het beleid ter voorkoming van incidenten. Dit resulteert echter ook in meer SZA dan strikt noodzakelijk. De vraag is of deze angst altijd gegrond is en waar mogelijkheden liggen om enerzijds de risico’s in de keten zo laag mogelijk te houden en anderzijds afval niet onnodig bij specifiek ziekenhuisafval terecht te laten komen. Specifieke afspraken worden gemaakt voor luiers en kraamverbanden, maar hier zijn niet veel meer uitzonderingen mogelijk. Thuis gooien we ook veel excretie in onze grijze afvalbak, wat maakt dat het ziekenhuis hier anders mee om moet gaan. Wanneer vormt excretie van de patiënt werkelijk een risico voor infectie?

SZA wordt allemaal verpakt in speciale tonnen en vervoerd naar Zavin (Dordrecht), waar het onder speciale omstandigheden wordt verbrand. Het reguliere ziekenhuisafval gaat naar een afvalverbrander dicht in de buurt van het ziekenhuis, die waar mogelijk opties voor recycling van materialen biedt. Daarnaast hoeft regulier ziekenhuisafval niet in speciale tonnen te worden verpakt, wat zorgt voor een reductie in afvalmateriaal. Minder transport, minder verbranding van materialen en mogelijkheden voor recycling, alle zorgen voor een CO2 reductie. Misschien nog wel belangrijker: het veranderen van SZA naar regulier afval zorgt voor het niet verspillen van materialen. In het licht van circulariteit biedt de verandering in type afval tevens mogelijkheden voor de transitie van afval naar grondstoffen.

Uit het onderzoek blijkt dat de tonnen die worden gebruikt binnen de twee cases mogelijkheden bieden voor verdere kostenreductie. De tonnen die in de betreffende case worden gebruikt, zijn de meest gebruikte tonnen binnen Nederland voor het afvoeren van SZA. Er zijn echter alternatieven op de markt, onder andere Flynther biedt boxen van dun polypropeen(PP) of karton met bodem van dun PP aan. Deze boxen zijn 50% goedkoper en ruim een kilo lichter qua gewicht. Deze kilo hoeft niet te worden afgevoerd, wat wederom scheelt in kosten en verbrandmateriaal. De huidige logistiek in de gehele keten is niet ingericht voor deze alternatieve boxen. Om de besparingen te realiseren zijn aanpassingen nodig, bij zowel het ziekenhuis als de inzamelaar. Doordat dit over meerdere partijen heen gaat, maakt het de aanpassingen lastig. Daarnaast lijkt angst hier wederom een rol te spelen.

De conclusie van het verkennend onderzoek is hiermee dat er binnen de twee onderzochte cases mogelijkheden zijn binnen het afvoeren van SZA voor zowel kostenbesparing als voor CO2 reductie / circulariteit. De mogelijkheden liggen hierbij zowel in aanpassingen van het type afval als de wijze waarop het wordt ingezameld.

Verder onderzoek moet duidelijkheid geven in de grootte van de problematiek binnen de zorg door meer cases te analyseren bij andere partijen. Daarnaast is verder onderzoek nodig om de haalbaarheid van de mogelijkheden binnen de gehele afvalketen te achterhalen.